středa 2. března 2011

Jaké bylo letošní předávání Oscarů?

Jedním slovem – nuda. Pokud jste se nechali nalákat vtipnými ukázkami z příprav moderátorů a lehce se zatetelili nad seznamem předávajících, a zůstali kvůli tomu vzhůru v noci z neděle na pondělí, pak jste asi zažili podobné zklamání jako já.
Pokud byl loňský ročník poněkud sterilní, letošní pokus o omlazení krutě nevyšel. Producenti chtěli zaměřit pozornost na mladé diváky, ale to by musely být nominované trochu jiné filmy (jen jedna nominace pro Tron: Legacy), a byla to jednoduše legrace, nemuseli by vymýšlet experimenty. Místo toho angažovali mladé herce, kteří prokázali, že dobrý herec nemusí být nutně i dobrý moderátor (čestná výjimka je Hugh Jackman).
Anne Hathaway a James Franco rozhodně nepůsobili jako sehraný pár, a hlavně James Franco vypadal, že se ho celá věc vůbec netýká. Už ve chvíli, kdy nakráčel před diváky s telefonem v ruce, bylo jasné, že stráví víc času na twitteru než s diváky u obrazovek a v sále.
Anne se pak snažila kompenzovat za spícího (a pravděpodobně sjetého) Franca, a působila až příliš uječeně a snaživě, ale z dvojice rozhodně vyšla líp a ukázala, že s lepším partnerem (nebo sama!) by to zvládla na 100%.
Nebylo by fér letošní nudu svalovat jen na moderátory. Ti, kdo jim napsali tak nevtipný a křečovitý materiál, by zasloužili minimálně plácnutí přes prsty.
Pardoxem bylo (a nechtěné šlápnutí vedle), že během přenosu neustále někdo upozorňoval na Hugh Jackmana sedícího v první řadě, a když v polovině přenosu vplul na pódium Billy Crystal, sklidil potlesk ve stoje – nejspíš i proto, že diváci doufali, že zůstane a přenos domoderuje.
Sandra Bullock a Kirk Douglas pak ukázali, jak má vypadat pravá filmová hvězda před mikrofonem. Facku si pak zaslouží hlavně režisér a scénáristé večera, protože v In Memoriam průřezu opět vynechali pár jmen a ukázky všech deseti nominovaných filmů na nejlepší film roku postrádaly byť jen náznaky toho, že jde opravdu o deset filmů. Všechno se podřídilo filmům Králova řeč a The Social Network, přičemž z Toy Story 3 se objevily asi jen tři krátké ukázky.
K jednotvárnosti přenosu přispěla i naprostá předvídatelnost výsledků. A až na pár překvapení v podobě režiséra nebo filmu roku (ačkoliv upřímně, kdo to nečekal?), si pro sošky došli všichni čtyři herci, kteří sbírali i Zlaté Glóby a těch deset dalších cen, které se předávají před samotnými Oscary.

Ale aby to nebyla jen samá kritika – scéna byla opravdu fantastická, a úvodní průřez s Francem a Hathaway procházející snem ve stylu Inception, kde potkali Aleca Baldwina a Morgana Freemana, rozhodně vtip nepostrádal. Ke konci pak zaplesal každý fanoušek science-fiction, protože pocta Návratu do budoucnosti v podobě moderátorů sedících ve stroji času byl opravdu parádní nápad. Škoda jen, že už to tempo neudrželi.
Úvodní překvapení v podobě téměř stoletého Kirka Douglase, který vypadal, že ho skolí větší vánek, ale energií válcoval i unylého o padesát let mladšího Jamese Franca.
Zpívající Anne Hathaway a hlavně několik vtipných, srdečných projevů, tomu přece jen dodalo ten pocit výjimečnosti, kvůli kterému zůstávají filmoví fanoušci po celém světě vzhůru dlouho do noci.

Můj výběr výherců a nominovaných sestává jen z některých kategorií, protože o výsledcích se dočtete na každé filmové stránce a blogu.

Vítězové a nominovaní:

Nejlepší film:
Vítěz – Králova řeč

Ostatní nominovaní:
127 hodin
Černá labuť
Fighter
Počátek
Děcka jsou v pohodě
The Social Network
Toy Story 3: Příběh hraček
Opravdová kuráž
Winter`s Bone

Nejlepší herečka v hlavní roli:
Vítězka - Natalie Portman – Černá labuť

Ostatní nominované:
Annette Bening – Děcka jsou v pohodě
Nicole Kidman—Rabbit Hole
Jennifer Lawrence – Winter`s Bone
Michelle Williams – Blue Valentine

Nejlepší herečka ve vedlejší roli:
Vítězka - Melissa Leo – Fighter

Ostatní nominované:
Amy Adams – Fighter
Helena Bonham Carter – Králova řeč
Hailee Steinfeld – Opravdová kuráž
Jacki Weaver – Království zvěrstev

Nejlepší herec v hlavní roli:
Vítěz - Colin Firth – Králova řeč

Ostatní nominovaní:
Javier Bardem – Biutiful
Jeff Bridges – Opravdová kuráž
Jesse Eisenberg – The Social Network
James Franco – 127 hodin

Nejlepší herec ve vedlejší roli:
Vítěz - Christian Bale – Fighter

Ostatní nominovaní:
John Hawker – Winter`s Bone
Jeremy Renner – Město
Mark Ruffalo – Děcka jsou v pohodě
Geoffrey Rush – Králova řeč


Nejlepší adaptovaný scénář:
Vítěz - The Social Network - Aaron Sorkin

Ostatní nominovaní:
127 hodin - Danny Boyle, Simon Beaufoy
Toy Story 3: Příběh hraček - Michael Arndt, John Lasseter, Andrew Stanton, Lee Unkrich
Opravdová kuráž - Joel Coen, Ethan Coen
Winter`s Bone - Debra Granik, Anne Rosellini

Nejlepší původní scénář:
Vítěz - Králova řeč - David Seidler

Ostatní nominovaní:
Další rok - Mike Leigh
Fighter - Scott Silver, Paul Tamasy, Eric Johnson, Keith Dorrington
Počátek - Christopher Nolan
Děcka jsou v pohodě - Lisa Cholodenko, Stuart Blumberg

Nejlepší cizojazyčný film:
Vítěz - Lepší svět (Dánsko)

Ostatní nominovaní:
Biutiful (Mexiko)
Kynodontas (Řecko)
Incendies (Kanada)
Hors-la-loi (Alžíř)

Nejlepší animovaný film:
Vítěz - Toy Story 3: Příběh hraček

Ostatní nominovaní:
Jak vycvičit draka
Iluzionista



Žádné komentáře:

Okomentovat