čtvrtek 25. srpna 2011

V (USA, 1983)


Když lodě Návštěvníků z vesmíru zaplaví pozemské nebe a následně kontaktují představitele Země s žádostí o pomoc a výměnu technologií, všichni jsou nadšeni. Návštěvníci vypadají jako lidé, nabízejí léky, technologii a výměnou nechtějí nic jiného, než pomoci s výrobou chemického prvku, který je pro ně životně důležitý…nebo je v tom i něco jiného? Novinář Mike Donovan postupně odhaluje pravdu o tom, že zdánlivě přátelští mimozemšťané mají s lidmi jiné úmysly, než o jaké se s lidstvem podělili. Když ale získá důkaz, může být pro Zemi a její obyvatele už příliš pozdě…


Písmenko V v názvu znamená "Victory" neboli vítězství a stane se symbolem celého seriálu.
Ten měl dvě minisérie a jednu useknutou, nedokončenou seriálovou sérii. Takže, jak to vlastně bylo?
První minisérie, v podobě dvou televizních filmů, kterou jsem se tu rozhodla připomenout, běžela v roce 1983. Následovala třídílná minisérie s názvem V: The Final Battle, a hned po ní seriál s 19-ti díly, který ale nikdy nedostal šanci příběh ukončit, což je obrovská škoda.
Ale hezky popořadě, nejprve úvodní minisérie, která bývá některými považována za to nejlepší, co v historii V vzniklo (ano, počítám do toho i krátce žijící remake).

Příběh začíná uprostřed boje za nezávislost v Salvádoru, kde se uvede Mike Donovan. Cenami ověnčený novinář, který jde do všeho po hlavě, je první, kdo zaznamená, že s mimozemšťany není něco v pořádku. Napsat, že jsou to vlastně maskované masožravé přerostlé ještěrky není asi po 27ti letech žádný spoiler, ani to, že jejich úmysly nejsou přátelské – o tom ostatně děj filmu je. Návštěvníci, jak je celou dobu lidé nazývají, nejsou technologicky až tak úplně daleko – odhadem tak o 100, 200 let, a jejich technologie je vyspělejší, ale rozhodně ne neporazitelná. Minisérie začíná jejich příletem a následným nadšením všech lidí, jejichž reakce jsou tu zaznamenané velmi přesně. Žádná masová hysterie se nekoná, někdo je skeptický, jiný skáče nadšením, ale většina populace sleduje vývoj z televize a novin a dál si žijí po svém. Tedy až do chvíle, kdy se objeví údajné spiknutí pozemských vědců, s úmyslem ukrást technologie Návštěvníků. Následuje blokáda televize, převzetí médií a…invaze je na světě. Nenápadná, tichá, o níž ani spousta lidí netuší, nebo je to nezajímá. Návštěvníci se začnou chovat jako normální totalitní režim – zbaví se inteligence, tedy vědců, kteří by mohli jejich záměry odhalit, poté ovládnou média, a postupně se dostanou i mezi vojenské a policejní složky. Nejprve jako "přátelská výpomoc", která přeroste ve vojenskou diktaturu.
Tvůrce Kenneth Johnson V napěchoval odkazy na 2. světovou válku, nepoučitelnost lidské povahy, opakování stejných chyb…a Star Wars. A to vše velmi úspěšně.

I tady existují typičtí představitelé lidské povahy – jako mladý nesympatický nýmand Daniel, který se v kolaboraci s Návštěvníky najde a nově získanou moc a vliv využívá čistě k léčení svých mindráků. Matka Mikea Donovana, který proti útlaku bojuje, zatímco ona je s nimi jedna ruka čistě proto, že „mají moc, a kdo má moc, s tím se musí spolupracovat“.
V centru toho všeho potkáváme obyčejné lidi, z nichž se během napínavých dvou filmů stanou rebelové. Medička Juliet Parrish, která se proti své vůli stane vůdkyní rebelů. Už zmiňovaný Mike Donovan, jehož vedou i osobní důvody – Návštěvníci mu unesli syna. Dále je tu Elias Taylor, kluk ulice, zloděj, jehož bratr při práci pro odboj zemře a Elias se rozhodne zaujmout jeho místo. Robert Maxwell, archeolog, který je nucen chránit svou rodinu i se zbraní v ruce, a jeho dcera, Robin, jejíž naivitu a mládí zneužijí Návštěvníci k vědeckému experimentu.

První minisérie funguje v mnoha ohledech jako klasický katastrofický film – představí postavy, vytržené ze svých obvyklých životů strašnou událostí, která je navždy změní, a jejichž osudy se v určitý bod střetnou. To se děje jako podle šablony i tady,  jen těch postav se tu pohybuje dost, a spousta z nich je více uvedena do děje až v následné The Final Battle. Tady se nám Kenneth Johnson, jež je tu i v pozici režiséra, snaží postavy dost úspěšně představit, naučit nás mít je rád, aby nás pak ztráta některých z nich o to víc mrzela. Tohle je totiž boj povstalců nejen proti Návštěvníkům, ale často i lidem, kteří se jen bojí o sebe a své blízké a  s Návštěvníky spolupracují.

U Návštěvníků hraje hlavní roli Diana – hlavní vědkyně na mateřské lodi, je krutá a chladná, bez špetky pochyb a soucitu. Jde jí o vlastní zájmy, a v jejich prosazování se neštítí ničeho. I ona je tu zatím pouze představena, ačkoliv i z pouhých dvou scén s ní pořádně zamrazí.
I u Návštěvníků se najdou různé další postavy – především jsou to zástupci "Páté kolony", jejíž členové s invazí nesouhlasí a s povstalci spolupracují. Hlavně sympatický Martin, který uzavírá trochu vrtkavé spojenectví právě s Mikem Donovanem.
Pak je tu nejvyšší velitel John (Návštěvníci si vybrali lidská jména, protože jejich vlastní jsou pro lidi nevyslovitelná), jenž slouží jako přátelské otcovská tvář pro lidi. Steven, pobočník Diany a šéf bezpečnosti, jehož úmysly jsou stejně nepěkné jako její.
A pak hlavně sympatický ňouma Willy, který sehraje v dalších dílech mnohem větší roli, než se tady může zdát – a jehož hraje Robert Englund, děsící další generace jako Freddie Kruger.

Velkou předností V je spád, nečekané zvraty, sympatické postavy a hudba Josepha Harnella.
Efekty jsou z dnešního hlediska typicky televizní, ale na televizní produkci docela povedené.
Samozřejmě chyby se najdou, ale jsou to spíš technicky nevychytané chybičky jako mikrofon v záběru či odraz kameramana ve skle. A věčný problém všech sci-fi seriálů a filmů – mimozemšťané mluví i mezi sebou perfektní angličtinou.

Po příběhové stránce se nedá V absolutně nic vytknout – děj utíká jako voda, obě části mají přiměřenou stopáž zhruba 90ti minut, a herci, kteří ač nejsou úplně perfektní (Donovan Marca Singera naštěstí nevyžaduje nic jiného, než typicky hrdinský typ) si odehrají v rámci televizního filmu to svoje, i když v záplavě postav jsou někteří zpočátku trochu nevýrazní.

Seriál u nás kdysi běžel na České televizi, ještě s roztomilým čteným dabingem, kdy všechny postavy četli dva lidé, muž a žena, dělící se o mužské a ženské postavy. V této podobě, multidubu (ve dvou stopách je dostupná jak čeština, tak angličtina), je úvodní minisérie k sehnání, s kvalitním obrazem i zvukem.

Pokud byste se rádi vrátili do mládí (či dětství), viděli pěknou sci-fi, a zjistili, odkud se vzal film Den nezávislosti (pomyslný pozdrav Emmerichovi, který z V vykradl, co se dalo), pak je tenhle úvodní film k výborné sci-fi sérii právě pro vás.

Žádné komentáře:

Okomentovat