pondělí 31. října 2011

Dokonalý podraz (Leverage, USA, 2008-2011)

Nathan Ford pracoval jako vyšetřovatel pojišťovny, ale když ta samá pojišťovna odmítla zaplatit za léčbu jeho nemocného syna, odešel, začal pít a utápět se v mizérii. Když mu do klína spadne nabídka na malou zlodějskou práci, při níž by se zároveň svým bývalým zaměstnavatelům pomstil, neváhá. Dá se dohromady s týmem, v němž nechybí hacker, zlodějka, podvodnice a bouchač, a jejich spolupráce je natolik úspěšná, že spolu pracují dál…pomáhají lidem tím, že kradou od zkorumpovaných společností i jedinců peníze, majetek a cenné věci, a zároveň se přitom učí pracovat v týmu a vzájemně se tolerovat, bez toho, aniž by je chytla policie či FBI.


Dokonalý podraz je moderní variací na Robina Hooda, který se inspiruje v klasických zlodějských filmech, a přesto není jen americkou variací na Podfukáře.
Co dělá z Dokonalého podrazu takovou oddechovou, vtipnou a návykovou podívanou, jsou výborné postavy a herci, kteří je hrají. Pokud se dá použít klišovité slovo chemie, pak tady je to správné místo. Dokonalý podraz je díky postavám a vztazích mezi nimi sérii od série lepší a lepší, protože vztahy se prohlubují, a herci si navíc očividně skvěle rozumějí.
Držitel Oscara, Timothy Hutton, přijal roli Nathana Forda, jehož by nikdy nenapadlo, že z něj bude jednou hlava skupiny špičkových zlodějů. Ford je nádherně pomuchlaná a rozporuplná postava, protože Nathan sám si celou první sérii odmítá připustit, že by se z něj měl stát zloděj – používá své schopnosti a schopnosti ostatních k získání spravedlnosti tam, kde už právo nestačí. Bojují s farmaceutickými společnostmi, zkorumpovanými politiky či soudci, dokonce naštvou pár gangsterů a světových diktátorů. Ford má v hlavě vždycky záložní plán, a funguje nejen jako mozek týmu, ale i něco jako otcovská figura pro tři mladé členy. Zároveň se stále potýká s tím, že ho jeho způsob pomáhání lidem přivedl na cestu zločinu – často balancuje na velmi tenké hranici – svoje svědomí utišuje alkoholem, jenž mu zároveň pomáhá zapomenout na ztrátu syna, s níž se nikdy pořádně nevyrovnal. Porážení gangsterů, bohatých zločinců, a bezohledných firem mu dodává pocit, že může dělat cokoliv chce, a dokáže všechno.
Naštěstí má vedle sebe Sophie Deveraux, kterou ještě jako vyšetřovatel několikrát pronásledoval a zatkl, a je mezi nimi velmi silný vztah. Sophie je tmel týmu – matka, kamarádka, PR kontakt, a hlavně vějička, využívající perfektně svého umění podvodnice s mnoha identitami, ovládající spoustu jazyků a přízvuků. Sophie krotí Nathanovy snahy o napravování celého světa, a stará se o to, aby ostatním nehrozilo nebezpečí.
V tom ji částečně pomáhá Eliot Spencer – původně "specialista na vymáhání zboží", typický bouchač, jenž svůj život v týmu změní k nepoznání. Je to představitel svalovce s dobrým srdcem, který ale rozhodně není hlupák a umí podvádět a krást úplně stejně jako ostatní. V týmu je nejen jako "starší bratr" pro dva nejmladší zástupce zlodějské budoucnosti, ale také umí říct od plic, co si myslí a přivést Nathana zpátky k tomu, proč se původně dali dohromady. 
Eliot má hodně přátelský/bratrský vztah s Alecem Hardisonem, geekem a hackerem, přivádějící Eliota technobláboly k šílenství (jejich vzájemné dialogy patří k nejlepším). Umí se nabourat do každého bezpečnostního a počítačového systému, jen z mobilu se napíchne do databází FBI nebo CIA, a ještě se stíhá učit od svých starších kolegů jak se převtělit do naftového magnáta nebo někomu vybrat kapsu.
Na vybírání kapes a lezení do tunelů je tu pak Parkerová. Jedna z nejoblíbenějších a zdaleka nejšílenější postav v Dokonalém podrazu. Její asociální chování je od začátku zdrojem nejen humoru, ale také povedených scén, kdy se učí pracovat a žít s jinými lidmi.

Celá partička těchto pěti lidí se během čtyř dosud natočených sérií naučí nejen spolupracovat, ale zároveň se od sebe učit (Sophie naučí Parkerovou, jak využít ženských předností, Parkerová zase učí Hardisona lézt okny a používat jednoduché zlodějské triky atd.) a mít se rádi. Nathanův tým postupně začíná fungovat jako taková hodně zvláštní rodina, kde se o sebe lidi starají a bojí, kryjí si záda, a přesto dělají, co umějí nejlépe – kradou a podvádějí. Ford ukáže čtyřem zlodějským individualitám, jak pomáhat lidem a pracovat v týmu, a oni mu nahrazují rodinu, kterou ztratil. Jeden pro druhého jsou ochotni obětovat cokoliv, a Nathan jde několikrát až za hranice "správného", jen proto, aby někoho ze svých lidí zachránil.
Všichni jsou dokonale sehraní, každý má své místo a nikdo z nich nepůsobí, že by tam byl navíc. Je to také pravděpodobně první seriál, kde jsou všechny postavy oblíbené, a když ne oblíbené, tak tam není žádná, kterou by diváci vyloženě nenáviděli.

Neustále se musí vyhýbat konfrontaci s policií či FBI, a i když mají všichni v šuplíku zásobu falešných dokladů a odznaků, Nathanův bývalý kolega z pojišťovny, Jim Sterling (skvělý Mark Sheppard), dokáže Nathana prohlédnout a někdy jejich plány využít nebo naopak požádat o pomoc, a vytvářet tak zajímavé napětí.

Dokonalý podraz nemá kontinuální děj, ale díky postupnému a výbornému vývoji postav tam vlastně takový děj vzniká. V každé epizodě pracují na jiném podvodu – někdy více originální, někdy méně, přesto je to stále nové, zajímavé a překvapivé – a každá ze sérií má nějaký cíl, k němuž směřuje. 
Nathan a jeho parta zlodějů používají vysílačky v uchu, takže se neustále vzájemně slyší a diváci jsou tak se všemi neustále v kontantku. Vidí a slyší jen to, co se aktuálně děje, a co zrovna ten který člen týmu ví. Tohle pomáhá prožívat celou zápletku spolu s týmem, a hlavně to odvádí pozornost od skutečného fíglu, který je až do samotného závěru skrytý.


Finále jsou vždy dvoudílná, a každé z nich seriál ovlivní a změní dynamiku pro sérii následující. TNT tedy celkem snadno každý rok svůj seriálový hit obnovuje, a v tuto chvíli (dobíhající 4. série) je schválená další, už pátá série.

Dokonalý podraz běží na Prima Cool s dabingem, který není úplně přesný, ale dá se na něj zvyknout. Ale originál je originál, a všechny ty podvody a rafinované kličky vyniknou daleko lépe v angličtině, než v češtině. Jde o oddechový seriál, který je ale také návykový, protože je vtipný, napínavý, s výborně napsanými postavami. Pokud tedy přemýšlíte o tom, na jaký seriál se dívat, tohle by mohla být správná volba.



3 komentáře:

  1. Výborně napsaná recenze, Klenotko. Ty bys klidně mohla psát recenze do časopisů.
    Všechny prozatím odvysílané díly jsem viděl a s recenzí souhlasím. Tohle je dobrý oddychový seriál a na rozdíl třeba od Eureky nebo Sanctuary to není prudce debilní. Hodně jsem se během všech 4 řad nasmál.

    Osobně mi 4. řada nepřijde už tak dobrá jako předchozí, ale pořád je to koukatelný seriál.

    Když už jsem zmínil to Sanctuary a Eureku, nechtěla bys jednou napsat i recenzi na špatný seriál? Velice rád bych si přečetl, jak bys například rozcupovala jeden z výše dvou zmiňovaných nebo i nějaký jiný. Krátka by mě zajímalo, jak by v tvém podání vypadala negativní recenze.
    Ovšem dokážu pochopit, proč bys do něčeho takového jít nechtěla. Pokud by se ti něco opravdu nelíbilo, asi by ses neotravovala a neztrácela čas s psaním kritiky.

    PS: Jaký je tvůj postoj k závěrečnému číselnému hodnocení? Vidím, že tady ho pod žádným článkem nemáš.

    OdpovědětVymazat
  2. Yay, komentář! Někdo to tu i čte! :-)) Díky za pochvalu. Jednu dobu jsem přestala psát, ale teď vidím, že to i někdo čte (na FB můžu sledovat, kolik lidí si článek zobrazilo) a je to místo, kde můžu ventilovat, co si myslím (a co není nezbytně pravda nebo nějaký normálně zastávaný názor)

    Pravda, rozhodla jsem se psát hlavně o tom, co mě oslovilo a co se mi líbilo natolik, že to můžu doporučit. Výjimku jsem udělala jednou (u Green Lanterna) a to hlavně proto, že jsem ho díky předpremiéře viděla dost brzo. Taky je to hodně kritické, ale to jsem já - samá kritika, nebo extrémní nadšení :-)

    Na Sanctuary koukám, a to by nebyla až úplně negativní recenze, ale je pravda, že hlavní hrdinku nemůžu vystát a Amanda Tapping neumí hrát :-)) Koukám na to čistě proto, že se to nepatrně zlepšilo ve 3. sérii a že to mám rozkoukané.
    Eureku jsem vzdala někdy v půlce druhé série a chtěla bych to někdy dokoukat, ale nějak se přes ni valí desítky dalších seriálů.

    S tím Leverage je to asi tak - vždycky si říkám, že "tahle série není tak dobrá jako předchozí", ale když si to pak pustím znova celé nebo celou sérii znova, tak změním názor a kvalitativně to prostě nekolísá. Teda, aspoň já si to myslím. Jenom čekám, až doběhne 4. série, abych si dala další maraton. Na ty postavy tam je zkrátka zábava se dívat.

    OdpovědětVymazat
  3. P.S. Nemám ráda číselné hodnocení. I na čsfd mám s těmi hvězdičkami problém, i když je dokážu okecat a říct, proč jsem jaký počet dala. Radši si napíšu nebo řeknu, proč a co se mi líbilo a nelíbilo. Třeba hodnocení 7/10 je tak nějak...děsně zavádějící a neřekne ti absolutně nic o tom, jaký film je, protože je to průměrné hodnocení. Teda, jestli to dává smysl :-)

    OdpovědětVymazat