středa 7. prosince 2011

10 netradičních vánočních filmů

Vánoce jsou sice až za necelé tři týdny, ale proč se nevyhnout vánoční tlačenici, a nepřipomenout si pár filmů už teď? 
Filmy na tomto seznamu si můžete začít pouštět právě teď, a u některých by vás pravděpodobně nenapadlo si je s Vánoci spojovat.
Filmy jsou to známé, i méně známé, ale co je důležité – Vánoce a období svátků slouží většinou jako kulisa a ne přímo hybatel příběhu. 
Pokud se chcete vyhnout všem těm Santa Clausům, co na nás každý rok vyskakují z televize, tady je deset jiných možností. Co si budeme povídat, prvoplánově natočené vánoční filmy často nemají valnou kvalitu, jen tam skáče hodně zelené a červené, případně slouží jako obživa hercům, kteří už zažili lepší časy (nebo na ně nikdy nedosáhli). Některým z těchto filmů můžete třeba vyděsit babičku, aby mohla tvrdit, že "konec světa se už určitě blíží" nebo si nadělit pěkné DVD pod stromeček. Po kliknutí na název filmu vás to odkáže na jeho profil ve filmové databázi.

                                                              


Ukradené Vánoce pod režijní taktovkou Henryho Selicka a dohledem Tima Burtona, jsou neobvyklým muzikálem, v němž se geniální soundtrack Dannyho Elfmana mísí s černohumornou a originální zápletkou. Henry Selick natočil také Coraline, a tady je ještě vidět obrovský Burtonův vliv.
Film je jako dělaný přímo na Štědrý večer, ale pozor na něj, protože píseň "This is Halloween" může v hlavě rezonovat ještě na Silvestra.



 

Kdo tohle nečekal, ať zvedne ruku. Teroristy nahánějící Bruce Willis má v seznamu místo hned dvakrát, ale Vánoci je protknutý hlavně druhý díl.
Netypický vánoční film, který je ale pro každého filmového fanouška skvělou jednohubkou, u níž se na Vánoce pobaví celá rodina (snad kromě výše zmíněné babičky). Svátky se sympaťákem Brucem jsou plné hlášek, černého humoru a střelby. Do předvánoční nálady se trefuje perfektně – vždyť kdo někdy řečnicky neprohodil, že by lidi v narvaných obchodech a dopravních prostředcích nejraději postřílel?




Když občas v hračkářství narazíte na bílo-hnědou plyšovou potvoru se zobákem, je to Gremlin. Billy si Gremlina koupil, nakrmil po půlnoci (což neměl), a ta malá plyšová hračka se rozmnožila a její potomstvo začalo žravě napadat město.
Spousta z nás si film pamatuje z dětství, kdy jsme se u toho jen báli. Dnes se usmíváme, ale Gremlins jsou natočeni s takovým nadhledem, že to není úšklebek, ale spokojený úsměv. Na příběh o tom, jak se Billyho kamarádce zabil táta, když se v převleku za Santu zasekl v komíně, si asi nejeden malý divák pamatoval ještě dlouho potom, co samotná vzpomínka na film vybledla.




Tohle opravdu není typický vánoční příběh. Postava Williho, kterého hraje Billy Bob Thornton, po celou dobu pije, kouří a mluví sprostě. Je to taková Vánoční koleda naruby, bez duchů minulosti či budoucnosti, za to s malým, všetečným klukem, který hledá mužský vzor a rozhodne se, že si ho udělá z pomuchlaného a opilého zloděje. Je to vtipné, nekorektní, a fanoušci Lauren Graham si přijdou na své (a rozhodně v ní neuvidí nic z Gilmorova děvčete).




O tomto filmu jsem psala letos v létě,  takže mám pěknou záminku o něm napsat znovu. Není to film o Vánocích, ani vánoční. Vlastně jedinou známkou Vánoc je úvodní loupež v hračkářství a roztomilá Michelle Monaghan s čepičkou Santa Clause. I to ale stačí k tomu, proč tuhle černou komedii doporučit  na čas adventu a Vánoc. Opět se tu hláškuje, trochu střílí a Robertu Downeymu pes sežere prst. To jsou přece Vánoce jako vyšité, ne?




To by jeden neřekl, že? Ačkoliv se to může zdát nepravděpodobné, Burtonův druhý Batman je skrz naskrz vánoční – v Burtonově stylu. Je tu obrovský vánoční strom, sníh, dárky, jednu z nejdůležitějších rolí tu hraje jmelí, a před tím vším se procházejí Michael Keaton, Michelle Pfeiffer a Danny DeVito. Vánoce v Gothamu tady nejsou obdobím pohody a klidu, ale časem, kdy záporáci vylézají ze svých děr a chtějí ničit, pálit a drancovat. K navození správné vánoční nálady jako dělané.






A konečně dvojka Smrtonosné pasti. Rozhodně si zaslouží samostatné upozornění, protože Vánoce využívá víc, než jednička. Část filmu se odehrává venku, na sněhu, který nám vždy vánoční svátky připomene, ať se nám to líbí nebo ne. Zasadit příběh na letiště během hektických svátků byl vynikající nápad, protože takové množství lidí na letišti i v letadlech přitahuje teroristy jako můra světlo. Naštěstí je tu John McClane, jehož manželka je v ohrožení v jednom z letadel, a tak zase musí ty zlé pány jednoho po druhém odstranit.




Dobře, tohle je podobný případ jako Kiss, Kiss, Bang, Bang a velká část se odehrává o Silvestra. O Vánocích nám to tady ale všechno začíná, tak proč tenhle příběh čtyř chlápků, kteří znovu čelí nadpřirozenému zlu, do tohoto výčtu nezahrnout? A přiznejte si – kdo z vás se po shlédnutí Krotitelů duchů 2 ve správném dětském věku nebál toho, že mu do vany nenateče místo vody sliz? Pokud máte děti kolem osmi let a chcete, aby měly po štědrém večeru noční můry, tenhle film jim pusťte. Pokud ne, tak se na něj podívejte sami, protože úžasné herecké obsazení si zaslouží to nejlepší období v roce.




A teď na chvíli domů. Tahle pohádka je vánoční tak, jak jen může být, ale svým vtipným, hravým způsobem, který do kolonky "netradiční" vlastně výborně zapadá. Zapomeňte na Tři oříšky pro Popelku nebo Mrazíka, tohle by měly české televize dávat ke štědrovečerní večeři. Popletený anděl Petronel v podání skvělého Ivana Trojana je na pohádkovou postavu velmi dobře napsaný a samozřejmě skvěle zahraný. Navíc, čert Uriáš, jehož představitel Petr Dvořák si s Trojanem neuvěřitelně sedl, má výborné průpovídky ohledně všeho. Je to vtipné, s křesťanským podtextem pojatým tak, aby ho děti pochopily a jejich rodiče se nechytali za hlavu.
Anděl Páně do každé rodiny. Bez legrace.





Dobře, tohle je trochu podraz, protože Život je krásný JE typický zástupce vánočních filmů. Problém je v tom, že ne každý ho zná, a proto je v tomto žebříčku. Pokud se chcete o Vánoce cítit dobře, neděsit své děti filmy od Tima Burtona, sprostě mluvícími zloději a hláškujícími detektivy, tak tohle je přesně ten film, který hledáte. Příběh o Georgo Baileym, jemuž se nedaří splnit si sny a místo, aby odjel pryč, zůstane ve svém rodném městě vést rodinnou záložnu, je krásný a dojemný. Život není fér, a i nejlepšího člověka jeho kola semelou a na pomoc tak musí přijít anděl, aby George zachránil.
Typicky vánoční. Slibuju.







Žádné komentáře:

Okomentovat