úterý 1. května 2012

Neviditelný na útěku (Memoirs of an Invisible Man, USA, 1992)

Nick Halloway zastupuje svou firmu na vědecké konferenci v budově magnetoskopického ústavu, na níž ale dorazí s velkou kocovinou. V jedné z kanceláří najde umývárnu se saunou, kde tvrdě usne a nevšimne si evakuace. Jeden z vědců totiž způsobil nehodu a ta má nepředvídatelné následky. Celá budova se stane neviditelnou, včetně Nicka uvnitř. Toho si všimne vyšetřovatel CIA, agent Jenkins, který v Hallowayovi vidí hlavně potenciální zbraň a pokusnou krysu. Nick uteče, začne se schovávat a jediný člověk, který mu pomáhá, je Alice, již večer před nehodou potkal, a do níž se na první pohled zamiloval. Jenkins je ale odhodlaný Hallowaye získat za každou cenu, a zdá se, že není nikdo, kdo by mu v tom zabránil.



Oficiální anotace od českého distributora dělá z Neviditelného na útěku třeskutou komedii, k čemuž určitě dopomáhá jméno Chevyho Chase v titulcích. Ale ačkoliv se ve filmu pár vtipných momentů najde, není to komedie, ale spíš sci-fi dobrodružství.
Kdyby se po všech stránkách trochu zatlačilo na pilu, mohlo jít o hodně povedený thriller. Takhle je to opravdu "jen" dobrodružství se sci-fi prvky, skvělým záporákem a pěkně ubíhajícím dějem.
Jde o adaptaci románu H.F.Sainta, který knihu ale napsal víc jako thriller, a film je tak o dost lehčího ražení.
To mu ale neubírá na napínavosti, a i když víme, že všechno pravděpodobně dobře dopadne, závěrečné rozuzlení je poměrně překvapivé a na (téměř) rodinný film i celkem drsné. Neviditelný na útěku je normální oddechovka, ale dnes by možná mělo studio problém film prodat v ratingu PG-13, čistě kvůli jazyku, který  Nick místy dost nevybíravě (a naprosto pochopitelně ve své situaci) používá.
Chevy Chase v trochu neobvyklé roli nemusí vyhovovat každému, ale rozhodně si nedělá ostudu a vážné scény zvládá s přehledem. Chase tu musí bojovat s tím, čemu čelí většina komiků, pokoušející se o vážné herectví – předsudkům ze strany kritiků i diváků, kteří čekají komedii. Chase film navíc produkoval, a chtěl si zahrát vážnější roli, v níž by byla vidět osamělost muže, jehož nikdo nevidí a on sám o sobě nesmí dát vědět. To se sice povedlo jen napůl, přesto je tato snaha vidět a měla by se ocenit.

Scénář (a kniha) mu přidělil krásnou, chytrou a hlavně úplně normální partnerku, s tváří Daryl Hannah. Její Alice Monroe je skvěle napsaná, stejně jako Nick, a oběma jim to sympaticky ladí, takže jako hlavním představitelům jim nejde nefandit.
Roli agenta Jenkinse si očividně s chutí zahrál Sam Neill. Jenkins je totiž bezpáteřní, chladnokrevný hajzlík, který obchází nadřízené, porušuje předpisy, ale má výsledky, a tak mu jeho výpadky šéfové tolerují. Jeho buldočí zarputilost v honbě za případnou nejlepší zbraní tajných služeb, je až radost sledovat, a stává se tak jedním z těch záporáků, který je sice příkladný bastard, ale je tak skvělý, že mu divák leccos odpustí.
I vedlejší role jsou dobře obsazené, ale nejsou nijak výrazné na to, aby strhávaly pozornost od ústřední trojice. Slouží víceméně jako hybatelé příběhu.

Problémem filmu je žánrová nevyváženost. Na začátku sledujeme lehké sci-fi dobrodružství, které se na konci mění v mnohem povedenější thriller, ale obě poloviny jsou tak odlišné, jakoby se jednalo o jiný film. Neviditelný na útěku je sice povedený, lehce nadprůměrný film, u něhož se ale nejde zbavit dojmu, že mohl být o hodně lepší. Za tohle jde ale dost těžko vinit Carpentera – původní režisér, Ivan Reitman, od filmu odstoupil, když zjistil, že by Chase nerežíroval v komedii, a Carpenter tak musel pracovat s materiálem, který byl nabídnut Reitmanovi a za daných okolností dělal, co mohl.

Tyto malé problémy ale nic nemění na tom, že film je svižný, napínavý i zábavný, s povedenými efekty. Některé scény jsou ve filmu dost možná jen proto, aby se tvůrci mohli pochlubit tím, jak zvládnou trik s neviditelným mužem ládujícím se čínským jídlem, ale i po letech je to velmi působivé.
Shlédnutím Neviditelného na útěku si filmový fanda chuť určitě nezkazí, a bude si moct odškrtnout  ze seznamu další sci-fi dobrodružství, které se umí dostat nečekaně hluboko pod kůži.



Žádné komentáře:

Okomentovat