úterý 6. září 2011

Green Lantern (USA, 2011)

Hal Jordan je nezodpovědný, talentovaný pilot, který nikdy nic nedokončí a všechny životní příležitosti vyhazuje oknem. Když ho ale jednou neznámá síla přitáhne na místo, kde havaroval mimozemšťan Abin Sur, který prozradí Halovi, že je vyvolený, něco se změní. Mimozemšťan v zelené byl totiž jeden z Green Lanterns, ochránců galaxie, a Hal Jordan byl vyvolen, aby převzal jeho místo. Abin Sur předá Halovi prsten, kterým dokáže ovládat vůli, a stvořit tak všechno, co si přeje – a bránit tímto způsobem svou planetu a pomáhat chránit celý vesmír. Dokáže se Hal vyrovnat s nenadálou zodpovědností, které se celý život vyhýbal? Když temné zlo začne ohrožovat Zemi, musí se dát rychle dohromady a přijmout svou roli, než bude pozdě….


Green Lantern to měl od začátku těžké. Ročně do kin vstupují tři, čtyři komiksové filmy, a je třeba už trochu riskovat a sahat do zaprášených poliček pro starší a neznámé komiksy. V době, kdy studia víc a víc závisejí na zámořských tržbách, je stále problematičtější přicházet s komiksy, o kterých v Evropě nikdo neslyšel a doufat, že bude úspěšný. Marvelu to až dosud vycházelo, když dokázali prodat Iron Mana i Thora, tedy dva komiksy, které jsou známější než chlap se zelenou lucernou, přesto popularity Batmana či Supermana nedosahují. Navíc se zdá, že DC Comics jsou zakleté a kromě netopýra se jim ve filmu nedaří.
 Nacpat 200 miliónů dolarů do neznámého komiksu byl risk, který bohužel nevyšel, ale není úplně pravda, že film by byl špatný. Jen je těžko stravitelný, protože se toho v něm děje hodně, je dost dlouhý a nesouměrný. Nemluvě o tom, že i zatraceně složitý na převyprávění.

Martin Campbell je zkušený a schopný režisér, který dokázal dvakrát restartovat Bonda (a natočit nejlepší filmy novodobých sérií), a ukázal, že i chlap s maskou jde natočit zábavně a přitom civilně (Zorro: Tajemná tvář). Právě tenhle přístup bohužel režiséra tentokrát zradil, nemluvě o scénáři, na němž dělalo pět lidí, neustále se přepisoval a film tohohle formátu, který je z velké části sci-fi, není pro Campbella ten pravý materiál.
Celé je to natočené tak rutinně, až to bolí. Jde o typický origin příběh, kdy se z obyčejného člověka stává hrdina, ale právě to je u Green Lanterna kámen úrazu. Obsazení je špatně, a příběh nám neumožňuje se o hlavního hrdinu bát, cítit s ním nebo se vůbec zajímat, co se s ním stane. Hal Jordan není Tony Stark nebo Thor. Tony Stark je povahově nepatrně podobný Jordanovi, ale dokáže se převtělit do hrdiny i bez ztráty horší stránky své osobnosti. Přesto je v něm tolik slušnosti, že si umí vážit daru, který mu byl dán. Tady je patrná propast mezi Halem Jordanem a Tonym Starkem (či Thorem). Hal Jordan moc získal zadarmo. Prsten si ho jednoduše vybral, protože v něm "něco cítil" a Hal tak nemusí vynaložit žádné úsilí na to, aby získal moc a sílu. Od začátku to nebere vážně, chvílemi se chová jako idiot, a neprochází žádnou osobní proměnou.
A to máme Jordanovi věřit, že dokáže přesvědčit všemocné staré nesmrtelné bytosti o tom, že Lidi jsou přece výjimeční a zaslouží si šanci. Stark v Iron Manovi prošel tvrdou zkouškou, kdy musel o svůj život bojovat a to změnilo jeho přístup a chování. Thor byl zpočátku arogantní syn mocného boha, a až když o svou moc přišel, začal si ji dostatečně vážit. Nic z toho v Green Lanternovi není. Ryan Reynolds navíc  dost dobře nezvládá zahrát změnu charakteru, takže v jednu chvíli je nezodpovědný blbec, aby najednou citoval nikdy předtím nevyřčenou přísahu Green Lanternů, a pak se zase vrátil ke svému původnímu já. Zkrátka chaos. Není ale fér dávat to za vinu jen Reynoldsovi, protože jako herci mu musí někdo říct, co se od něj přesně chce.
Blake Lively jako Carol Ferris má paradoxně zajímavější roli, ač hraje jen milostný zájem hlavního hrdiny. Bohužel je to také herecké dřevo, a ve scénách, kdy mají s Reynoldsem působit jako bývalý/budoucí pár, jim to nikdo věřit nebude. Odříkávají jen text, který jim byl dán.
Mnohem zajímavější jsou scény na planetě Oa, kde se Hal učí, co je to být Lanternem, ale těch je méně, než by si divák přál, a tady zase tkví problém u Campbella. Bere zelenou mimozemskou divočinu jako nutné zlo a s jeho slabostí pro civilnost si nerozumí. Scény na Zemi pak působí nuceně, a scény z Oa jsou zase mimo a prsknuté do děje jen tak bez ladu a skladu. Halův výcvik je krátký a sporadický, a nemáme tak ani moc šanci sledovat Marka Stronga jako Sinestra, který v barevné kombinaci růžové a zelené sice vypadá vtipně, ale ne nemožně, a jakmile začne mluvit, jdou pochybnosti o jeho charisma stranou. Reynolds se v jejich dvou společných scénách pak tlačí tiše v koutě.
I ta hrozba, která má zničit Zemi, se nezdá dostatečně "globální". Všechno se odehrává v jednom městě, v jedné ulici, aby byl hned hlavní souboj během dvou minut přetažen na oběžnou dráhu a ke Slunci.
Film je guláš, smíchaný z přesně určených ingrediencí, kde není navíc nic, co by ho nějak ozvláštnilo. Tady je souboj, následuje proslov, útok, vtípek, souboj, dialog atd.
Campbell nedal do filmu nic ze své osobnosti, a problém byl v tom, že Green Lantern by potřeboval nadhled. Podobně jako Captain America, u nějž hrozilo, že ho nikdo nevezme vážně, pokud tam nebude špetka nadhledu. Tady je něco jako nadsázka jen ve scéně, kdy Hal přiletí ke Carol v masce, a napodobuje Batmanův "sýpák", aby ho nepoznala, což samozřejmě prohlédne, protože ho „už viděla i nahého, a tak schovat jen lícní kosti nepomůže“. Je to pomrknutí na diváky, kteří se vždycky ptají, proč Lois nepozná Clarka, když si jen sundává brýle atd. Tahle scéna je tam bohužel jen jedna, a i když je ve filmu i pár povedených vtipů, tak se Green Lantern stále bere šíleně vážně.

Přes veškerou kritiku je ale potřeba vyzdvihnout pozitiva – ani při delší stopáži Green Lantern nenudí, 3D má smysl a při scénách z vesmíru nebo planety Oa je zase jednou potěšení sledovat film trojrozměrně, a James Newton Howard se pokusil vytvořit soundtrack, který by alespoň pasoval k jednotlivým scénám. Je to rutinní, průměrný filmový komiks, na nějž se zapomene, ale dvě hodinky dokáže zabavit. Jen se od něj nesmí čekat něco víc.


Žádné komentáře:

Okomentovat